Hudtyper och Hudtillstånd

För att förstå vad din hud har för behov, vilken behandling huden ev behöver och vilka produkter som är bäst lämpade så är viktigt att lära känna din hud. Här kan du läsa om de olika hudtyperna och hudtillstånden

Vi har alla en grundhudtyp som delas in i normal hud, blandad hud, fet hud, och torr hud.
Hudtillstånden kan variera under livet, vilket påverkas av inre och yttre faktorer som klimatet, medicinering, stress, ärftlighet.
Hudtillstånden delas in i Känslig hud, oren hud, yttorr hud och mogen hud.
Längre ner på sidan kan du läsa mer om vad som kännetecknar de olika hudtyperna och hudtillstånden.

Faktorer som påverkar huden

Ärftlighet
Talgkörtlarnas funktion är oftast ärftlig. Graden på talgproduktionen resulterar i en torr, normal, fet eller blandhy. Även porernas storlek, hudens tjocklek och hudens elasticitet är oftast ärftligt.
Hormoner I tonåren aktiveras könshormoner och talgproduktionen ökar vilket leder till fetare hy. Huden brukar sedan stabiliseras, den blir mer normal för att slutligen när könshormonernas effekt hos en äldre person avtar blir huden torrare.

Miljö och Klimat
Årstidsväxlingar samt stora temperaturskillnader med den varma torra inomhusluften och den kalla utomhustemperaturen är ansträngade för huden. Omåttliga mängder av sol ger en förtidigt åldrad hy med rynkor. Motion, frisk luft och sömn är viktiga för en frisk hud.
Stress är en vanlig orsak till olika symptom på huden.
Sjukdomar kan påverka huden framför allt kroniska sjukdomar med nedsatt funktion i olika organ. Även medicinering kan påverka huden negativt.

Matsmältning och kost
Att dricka vatten har en stor betydelse för hudens fukthalt samt att äta en balanserad kost. Matsmältningsrubbningar kan också påverka huden.

Hudvård och produkter
Bristande hudvård eller felaktiga produkter har en stor inverkan på huden.

Gifter/rökning
Rökning är hudens fiende. Rökarens hud åldras i förtid då den försämrar blodcirkulationen. Minskad blodcirkulation ger mindre näring och syre till cellerna och borttransporteringen av slaggprodukter blir långsammare. Huden blir grå och livlös.

Normal hud

En normal hy kännetecknas av att den är i balans. Huden är mjuk och spänstig och den är varken fet eller torr. Porerna är knappt synliga och färgtonen är jämn. På sommaren kan huden bli något fetare och på vintern något torrare.
Även om den normala hudtypen är den optimala, så är det viktigt med rätt hudvård och återfuktning för att behålla den fina huden.

Torr hud

En torr hy har en otillräcklig talgproduktion. Huden har en sämre förmåga att behålla fuktbalansen och har en brist på fukt eller fett alternativt båda. Porerna är mycket små och det är sällan denna hudtyp får orenheter, däremot syns tidiga tecken på linjer och rynkor på torr hy. Efter rengöring är det vanligt att huden ”stramar” och den blir lätt fnasig och ”ansträngd”. På grund av det så påverkas den torra huden lätt av yttre och inre faktorer så som kyla, värme, vätskebrist, kost och bristande hudvård.
Det är väldigt viktigt med att med rätta hudvårdsprodukter tillgodogöra hudens bristande fukt och fetthalt samt att skydda den

Fet hud

En fet hy har en hög talgproduktion. Huden blir glansig, oljig och har oftast förstorade porer. Det uppstår lätt orenheter som förorsakar finnar och pormaskar. Även om huden är fet så är det viktigt att inte torka ut huden med starka hudvårdsprodukter. Det är lika viktigt att återfukta en fet hy som andra hudtyper eftersom om man torkar ut huden så signalerar det att huden behöver smörjas och talgproduktionen ökar. Fet hy påverkas av yttre faktorer såsom; arbete, årstider. Det positiva med fet hy är att rynkor framträder relativt sent.

Blandhud

Blandhy är den vanligaste hudtypen och är en kombination av torr/fet/normal i olika partier i ansiktet. Den vanligaste typen av blandhy är att mittenpartiet, även kallad för T-zonen (panna, näsa och haka) har vidgade porer med ökad talgproduktion och är fet medans kinderna är normala eller torra. Eller så kan bara ett parti vara fetare t.ex. näsan och resten normal. I enstaka fall kan det vara tvärtom att kinderna är fetare och mittenpartiet normalt. För att ta hand om en blandhy är det bra att använda t.ex. två olika masker varav en är djuprengörande, talgdämpande på fetare partier och en mer återfuktande på torra partier.

Känslig hud

Känslighet kan förekomma hos alla hudtyper, från torr till en fet hud till en acnehud eller vid rosacea. Ett kännetecken är att den har ytliga och vidgade blodkärl som oftast sitter kring näsvingar och ut mot kinderna. Mängden och vart dem sitter kan variera. Då dom ligger nära hudytan blir huden lätt flammig vid minsta irritation och reagerar lätt på förändringar. Beröring, kyla, värme, sol, luftfuktighet, sjukdom och vård med felaktiga produkter är faktorer som kan vara utlösande för en reaktion. Mycket viktigt att använda milda produkter utan aktiva ingredienser.

oren hud

Oren hy har pormaskar och finnar. Orsakerna kan vara många. Under puberteten ökar produktionen av talg och porerna kan lätt täppas till. Det kan vara ärftligt men även osund kost, rökning, stress, för lite motion och sömn spelar in en roll. Vätskebrist kan göra att njurarna inte fungerar normalt och slaggprodukter ökar. Att ha en god blodcirkulation är viktigt så motion kan hjälpa.

Yttorr hud

Yttorrheten kan förekomma hos alla hudtyper. Orsakerna kan vara klimatet, miljön inomhus, bristande hudvård och produkter. Det är viktigt att anpassa hudvården efter årstiderna. På vinter halvåret behöver huden ännu mer fukt, i vissa fall fett samt skydd. Peela huden 1-2 ggr/veckan med en mild peeling för att få bort de döda hudcellerna så att produkterna kan lättare sjunka in i huden och tillgodogöra dem.

Mogen hud

Med åldern kan huden bli mer känslig och fuktfattig eftersom talgproduktionen minskar. Porerna kan bli något större då hudens elasticitet minskar. Fina linjer och rynkor bildas och pigmentförändringar kan uppstå. Viktigt är att ge huden rätt mängd fukt och fett för att hålla den smidig, mjuk och för att hålla torrhetslinjer borta.