Daglig hudvård – vad innebär det?

Lika viktigt som det är att unna din hud en lyxig ansiktsbehandling på salong, lika viktigt är det att ta hand om huden hemma och skapa en hudvårdsrutin för att få ut maximalt resultat av en behandling och för att du sedan skall kunna upprätthålla det resultatet.

 

Rengöring

En daglig hudvårdsrutin innebär att du tvättar ansiktet morgon och kväll. Du rengör här ansiktet med en rengöring anpassad efter din hudtyp för att avlägsna make-up, smuts, miljöföroreningar och överflödigt talg (hudens smörjmedel) för att förbereda huden så att den kan ta upp efterföljande produkter på bästa sätt. Rengöringen avslutas med ett ansiktsvatten som sprayas på bomullsrondeller som du sveper över ansiktet för att avlägsna eventuella make-up rester och för att neutralisera hudens pH-värde. Ansiktsvattnets funktion kan även liknas vid en disktrasa. En fuktad disktrasa suger lättare upp vatten än vad en helt torr gör. Samma sak gäller för huden, om huden är uppfuktad av ansiktsvattnet kan den lättare tillgodogöra sig efterföljande serum och kräm.

Serum

Ett serum applicera du efter rengöring och ansiktsvatten och innan du applicerar din dag eller nattkräm. Ett serum är oftast tunnare i konsistensen än din kräm, detta för att den ska kunna penetrera djupare ner i huden till dermis, där de aktiva ingredienserna i serumet kan verkar ordentligt och verkligen göra skillnad. Ett serum hjälper till att bygga upp och stärka huden underifrån medan en hudkräm jobbar mer med att skydda och återfukta huden på ytan. Så det snabbaste och mest effektiva sättet att uppnå synliga och långtidsverkande resultat är att inkludera ett serum i din hudvårdsrutin.

 

Hudkräm

Det finns både dag- och nattkrämer samt 24h krämer. En 24h kräm kan du, som hörs på namnet, använda både morgon och kväll och fungerar bra för dig som endast vill ha en kräm att hålla reda på, enkelt och smidigt.
En dagkräm hjälper huden att behålla fuktnivån i huden samt att skydda huden från yttre påfrestningar som väder, vind och miljöföroreningar.

Under natten återhämtar och reparerar sig huden, det kan därför vara bra att ha en speciell kräm på natten som tillför huden fler aktiva ingredienser och vitaminer än en dagkräm. Huden har då mer att jobba med under natten och du vaknar med en fräsch, återfuktad hud.

Ögon

Huden runt ögonen är tunnare och känsligare än i resten av ansiktet och behöver därför lite extra omsorg. Det är ofta i detta område som de första ålderstecknen uppstår, en ögonkräm hjälper till att öka fukthalten i huden vilket minimierar tunna, fina linjer. Beroende på vad du vill uppnå för resultat kan du sedan välja mellan en som dämpar svullnad, mörka ringar eller som verkar uppstramande. En ögonkräm applicerar du morgon och kväll efter din rengöring.

Peeling

Att exfoliera huden 1-2 gånger i veckan hjälper till att avlägsna döda, förbrukade hudceller som ligger på hudytan och täpper till. Du ökar även hudens blodcirkulation vilket leder till att hudens syresättning och näringsupptagning ökar och du får en fin lyster, huden känns jämnare och finare. Efterföljande produkter som serum, kräm eller allra helst en mask kan lättare penetrera djupare ner i huden och verka ordentligt.

Mask

Peeling och mask går hand i hand, tar därför för vana att lägga ansiktsmask efter varje gång du har gjort en peeling eller minst 1 gång i veckan. Ansiktsmask väljer du efter vad din hud har för behov, olika masker har olika egenskaper. Återfuktande, djuprengörande eller lugnade är exempel på maskers olika funktioner. Du applicerar masken över ansikte och hals eller endast lokalt. Om du t.ex. har en fet T-zon kan det räcka med att endast applicera en djuprengörande mask på det området. En mask verkar vanligtvis mellan 10-15 min sedan tvättar du av och avslutar med serum och kräm. En del masker kan du lägga på kvällen och sova med under natten.