Rengör huden rätt!

Tvättar du ansiktet varje kväll eller brukar du hoppa över rengöringen?
Behöver man verkligen rengöra huden dagligen och varför ska man inte använda tvål i ansiktet? Vilken slags rengöring passar din hud bäst?
Rengöring är första steget till en frisk och klar hud, läs mer så förklarar vi varför du inte ska hoppa över rengöringen av ansiktet.

Varför ska man använda rengöring?
Huden utsätts dagligen för påfrestningar och det samlas en hel del ytsmuts i ansiktet, smuts och dåliga bakterier som vi behöver tvätta bort med en mild men effektiv rengöring anpassad för just din hud.
Använder du makeup så är det viktigt att tvätta bort det på kvällen annars är det ett paradis för dåliga bakterier som gärna vill gotta sig i det kvarglömda sminket. Detta för att behålla en klar och ren.
Även på morgonen behöver din hud rengöras antingen med en rengöring eller med ett ansiktsvatten beroende på din huds tillstånd. Under natten har en del slaggprodukter och talg utsöndrats så därför behöver huden rengöras innan insmorning.

Vilken rengöring ska jag använda, funkar det med vanlig tvål?
Du anpassar din rengöring efter din hudtyp och vad du gillar för typ av tvätt. Vissa rengöringar är ”krämiga” och passar oftast en torr, känslig och mogen hud bäst. Vissa rengöringar är som en ”gel” och ger en fräsch känsla, passar ofta en fet, blandhud bra men kan även fungera för en torr och känslig hud.
Vi ser ofta att många använder rengöring som är för uttorkande vilket resulterar i att huden blir väldigt yttorr och stram. Undvik därför rengöringar som löddrar mycket, dessa skummande och löddrande rengöringar innehåller ofta ämnen som torkar ut din hud. En gel är därav att föredra som endast skummar lite lätt.

En vanlig handtvål torkar tyvärr ut huden för mycket och täpper till porerna. Tvålen innehåller extremt uttorkande ämnen och tvättar bort allt det naturliga fettet på huden. (hudens naturliga smörjmedel som även fungerar som ett skydd för huden) Om hudens naturliga talg inte kan komma ut bildas lättare kvisslor och plitor och huden åldras även fortare. Så skippa tvålen och satsa på en mild men effektiv rengöring för ansiktet istället!

Tar rengöring även bort sminket runt ögonen?
Använder du mycket ögonmakeup så är det bra att ha en särskilt anpassad rengöring för ögonen. Det beror på vilken rengöring du använder, vissa tar effektivt och skonsamt bort ögonmakeup andra rengöringar ska du inte använda på ögonen.
Enklast är om du använder en bomullspad med lite rengöring och försiktigt rengör fransar och runt ögonen för att inte skada dina fransar. Därefter rengör du resten av ansiktet.

Behöver man använda ansiktsvatten?
En kombination av rengöring och ansiktsvatten är det bästa att använda morgon och kväll.
Först rengöring och därefter ansiktsvatten. Ansiktsvattnet tar bort rester efter rengöringen och neutraliserar vattnets uttorkande effekt. Det förbereder även huden för efterföljande produkter.

När huden sen är ordentligt rengjord kan den bättre tillgodogöra sig en vårdande créme eller olja.

Vill du ha mer hjälp med att hitta en rengöring som passar just din hud så har vi flera olika produkter att välja bland. Vi jobbar med och säljer ekologisk hudvård från MARIA ÅKERBERG och ESSE skincare.  Boka gärna en tid för Hudanalys och rådgivning.