Pormaskar

De flesta av er har väl någon gång kollat sig lite extra noga i spegeln och undrat vad det är för prickar man har i ansiktet (oftast svarta) och varför dom är där? 


Dom kallas för pormaskar eller komedoner och alla har vi pormaskar, men vissa har mer än andra.
Jag tror att vi alla ändå vill ha svar på – Hur blir man av med dom? Här går vi enkelt igenom dom frågorna man kan tänkas ha om pormaskar.

Vad är pormaskar?

Kroppen är täckt av porer, det är som små hål i huden som är till för att släppa ifrån sig talg (fett) och  svett. Om porerna täpps till så uppstår det pormaskar. En pormask kan vara upphöjd utanpå huden eller dold under ytan. Dom brukar visa sig som svarta eller vita prickar, och man säger att svarta pormaskar är öppna medan de vita är stängda. Många tror att porerna är svarta för att det är smuts i porerna, men det är ett oxiderat pigment som ger den dess färg. En pormask är inte inflammerad, i det fallet är det en finne.

Kroppen producerar talg för att skydda huden, men produceras det för mycket talg så får man oljig/fet hy och talgkörteln täpps då lätt till och det bildas en pormask. I puberteten är det många som får pormaskar på grund av att man då kan ha överskott av testosteron i kroppen, vilket leder till överproduktion av talg och mer pormaskar. Oftast har man mer pormaskar om man har en hudtyp som är åt det fetare/oljigare hållet, vilket ofta kan vara genetiskt. Det är stor chans att barnen får mycket pormaskar om föräldrarna har eller har haft det. Vanligast är det att ha pormaskar i ansikte, på bröstet eller ryggen på grund av att där har man mest talgkörtlar.

Ska man klämma pomaskar?
Även fast det är svårt att låta bli så ska man inte klämma pormaskar själv. Det kan hända att man klämmer fel eller att man har smutsiga fingrar och då blir det oftast värre, det kan bli inflammerat och tar längre tid att bli av med. Vissa får till och med ärr. Boka istället tid hos en auktoriserad hudterapeut om du vill få din hud klämd, så det görs med rätt teknik. Vid portömning brukar man oftast förbereda huden med varma handdukar eller ånga för att värma upp huden och öppna upp porerna. Man rekommenderar oftast att man ska gå på ansiktsbehandling ca var 7-8 vecka, och samtidigt hjälpa till med bra produkter hemma varje dag, om man vill se resultat.
Vi på Kroppscompagniet erbjuder ansiktsbehandlingar med portömning då vi hjälper dig och din hud på bästa sätt!

Hur kan man undvika att få pormaskar?
Har man mycket pormaskar så är det vanligt att man tvättar sig lite för ofta och med för starka rengöringsprodukter i hopp om att det ska bli bättre, men vilket istället leder till en irriterad hy som blir uttorkad istället.

Det bästa man kan göra hemma är att rengöra morgon och kväll med en skonsam rengöring som inte torkar ut huden. Tex ESSE skincare Gel Cleanser 369kr, en gel-rengöring som effektivt tvättar bort makeup och orenheter utan att torka ut huden.

Använda en bra peeling 1-2 gånger i veckan, AHA & Jojoba peeling från MARIA ÅKERBERG 169kr, är en mekanisk peeling som löser upp döda hudceller och passar alla hudtyper.

Håll även huden återfuktad med en fuktkräm anpassad efter din huds tillstånd.

Det finns även djuprengörande masker, Face Mask Black från MARIA ÅKERBERG 249kr, är en djuprengörande ansiktsmask med aktivt kol med renande egenskaper.

Hoppas du fått svar på alla dina frågor nu, och tveka inte att höra av dig till oss på Kroppscompagniet ifall du har frågor.

Du är varmt välkommen att boka en tid för Djuprengörande ansiktsbehandling om du upplever har din hud behöver en ordentlig djuprengöring.