Huden är vårt största organ

Har du tänkt på att huden faktiskt är kroppens största organ.
Huden består av tre lager: 

-Överhuden (Epidermis) 

-Läderhuden (Demis) 

-Underhuden (Subcutis) 

Huden har flera viktiga funktioner: 

-Fungerar som ett skydd mot gifter, virus, dåliga bakterier, strålning från solen 

-Hjälper oss att reglera vår kroppstemperatur 

-Lagrar vätska och fetter för att vi inte ska torka ut 

Överhuden är det yttersta delen av huden, den del som du ser och kan

känna på. Tjockleken på överhuden ligger mellan ca 0.5-1.5 mm. Den är tunnast på ögonlocken och tjockare där huden slits och belastas mer som under fötterna. Den innehåller inga blodkärl och är uppbyggd av celler som ligger tätt i flera lager. Överhuden består att flera olika skikt och det yttersta skiktet (det som du kan se med blotta ögat) av överhuden kallas för hornlagret och består av döda hudceller. Cellerna i hornlagret binds även samman av lipider (fetter) som fungerar som en skyddande barriär och håller huden frisk. Därmed kan brist på lipider orsaka att huden blir torr och får sämre motståndskraft.  

Det innersta skiktet är ett tillväxtlager där nya hudceller bildas och trycks sedan upp mot hudens yta. Denna process tar ca 30 dagar, från att det bildas tills den når hudens yta. Det tar alltså ca en månad för din hud att förnyas. 

I överhuden finns även pigment som avgör vår hudfärg och som även gör att huden får färg i solen. I solen ökar hudens pigment och du blir brun. Pigmenten fungerar som ett skydd då huden exponeras för solens skadliga ultravioletta strålar. Om huden utsätts för mer sol än vad den klarar av så finns risk att det bildas solskador. 

Läderhuden är det mellersta lagret av huden och är ca 0.5-3 mm tjock. Den består av bindväv som innehåller proteinfibrer i form av kollagen hudens byggstenar) som ger huden fasthet och stadga och elastin (hudens resårband) som stramar upp huden och ger den elasticitet. När vi åldras eller utsätter huden för överdrivet solande så förstörs och minskar de elastiska fibrerna och därmed så tappar vi spänsten, får rynkor och åldras snabbare. 

I läderhuden finns även många blodkärl, lymfkärl, nerver, hårsäckar, talgkörtlar och svettkörtlar.  

Det är även här som din kroppstemperatur regleras. När det är kallt drar blodkärlen ihop sig, huden blir blek och mindre blod flödar genom huden. På så sätt behåller kroppen behåller kroppen mer värme. När det är varmt utvidgar sig blodkärlen, blir röd och mer blod flödar i blodkärlen. Det är kroppens sätt att svalna och göra sig av med värme. 

Underhuden består mestadels av vätska och fett som fungerar som en energireserv för kroppen och som även skyddar mot kyla då fettvävnaden är värmeisolerande. Underhuden består av fettceller, därav kan tjockleken på underhuden variera beroende på hur mycket fett som finns i underhuden. Allt från 2 mm upp till 10 cm tjock.